21.12.2014

Творчі задачі з теми : "Виведення молекулярної формули речовини."

№1  Видатний російський хімік , професор  Альфред Феликсович Плате розповідав, що в роки війни йому було доручено негайно дослідити зміст двохлітрової тонкостінної металічної ампули , яку знайшли в пілотській кабіні збитого ворожого літака. За результатами аналізу ця рідина містила 22 % Карбону, 46 % Гідрогенута 73,4 % Брому (за масою). Знайдіть формулу цієї речовини. Ваші міркування щодо її функції в пілотській кабіні.

№2 Коли мандрівники спустилися в печеру, вони знайшли пляшку з невідомою речовиною, склад якої був зашифрований таким чином: С5217О3478Н1305М46. Знайдіть формулу речовини, якщо відомо , що вона добре розчиняється у воді, застосовується в медицині, харчовій промисловості.

№3 У питній воді було знайдено сліди речовини, яка має токсичну і наркотичну дію. Масові частки елементів становлять: Карбон  36,5 %, Гідроген  1,5 %, Оксиген  8,1 %, Хлор  53,9 %. Встановіть формулу цієї сполуки.

№4 Цю речовину єгиптяни використовували для виготовлення папірусу, а деякі сучасні умільці роблять з неї  макети історичних будинків і копії картин великих художників. У деяких країнах цю речовину застосовують як пальне у двигунах автомобілів тощо. Визначте молекулярну формулу речовини, якщо відомо, що вній міститься : Карбон   0,421, Гідроген  0,064; Оксиген  0,515; а 0,25 моль цієї речовини має масу 85,5 г.

До речі: Існує цілий музей папірусу у Відні. Можна подивитьсь тут.

Всі результати розв'язків  залишайте в коментарі. Чекаю правильних рішень. Успіхів!

Комментариев нет:

Отправить комментарий