02.12.2014

Цікаві задачі










-Вавилонський цар Бурна-буріаш дуже розгнівався, коли одержав у подарунок від єгипетського фараона Аменхотепа IV - чоловіка Нефертіті- неповноваге золото. От що ми читаємо в його листі: «Коли 20 мін золота поклали в піч, одержали тільки 5 мін чистого золота». Міна-це старовинна міра ваги, що дорівнює 489,6 г. Визначте, скільки грамів чистого золота одержав вавилонський цар. Скільки процентів чистого золота було в подарунку?


- На домовині китайського полководця Чжао Чжу, похованого в 316р, розміщений металевий орнамент. Коли хіміки зробили аналіз сплаву, то з`ясували що він складається з 5% магнію, 10% міді й 85% алюмінію. Наука до тепер не може пояснити, як удалося давнім китайцям одержати такий сплав. Визначте, скільки грамів кожного металу міститься у 20г сплаву.

 - Бертолетова сіль названа на честь ученого, який її синтезував. Вона входить до складу бенгальських вогнів, ракет и феєрверків. Визначте формулу цієї солі, враховуючи те, що вона складається с Калію, Хлору й Оксигену. При цьому масова частка Калію складається 31,84%, Хлору-28,98%.

 - І перли, і мармурові статуї, і черепашник утворені з однієї солі, що складається із 40% Калію, 12% Карбонату й 48% Оксигену. Той самий склад має й крейда. Так що ж це за сіль? Визначте її формулу.

 - Якщо помідори починають гинути від хвороби фітофторозу, то їх потрібно обробляти бордоською сумішшю. Визначте формулу кожного компонента суміші, якщо перший складається з 25,6% Купруму, 12,8% Сульфуру, 25,6% Оксигену й 36% води, а другий-із Кальцію, Гідрогену й Оксигену. При цьому масова частка Кальцію складає 54,05%, Гідрогену-27%.

- Трактати алхіміків містили багато малюнків. Метали зображувалися у вигляді символів відповідних планет. Попіл, що утворюється після згоряння речовини, малювали у вигляді людського кістяка, гази-у вигляді птахів (лебідь символізував білий колір речовин, ворон-чорний, фенікс-червоний). Твердий залишок після випаровування алхіміки називали «мертвою головою»; білу піно подібну речовину, що складалася з 80% Цинку й 20% Оксигену, -«філософською вовною»; речовину, що складалася з Гідрогену, Нітрогену й Оксигену з масовою часткою Гідрогену 1,6% а, Нітрогену- 22,2%,-«міцною горілкою». Визначте формули цих речовин.

- Плюмбум ацетат алхіміки називали за його солодкий смак «цукром Сатурна». Визначте формулу речовини, якщо вона складалася з 54,6% Плюмбуму, 12,65% Карбону, 29,55% Оксигену й 3,2% Гідрогену.

 - Одна тонна граніту містить до 2.5 г урану й до 10 г торію. Граніт- майбутнє джерело ядерного палева,після того як родовища уранових и торієвих руд будуть повністю використані. Визначте процентний вміст урану й торію в гранітах.

 - Повітря, яке вдихає людина, складається з 21% кисню, 0,03% вуглекислого газу й 78,97% азоту (за об`ємом). Визначте, скільки літрів повітря потрапляє в легені в стані спокою, якщо середній об`єм людського вдиху становить 500мл повітря (н.у.).



Комментариев нет:

Отправить комментарий