13.09.2020

Хімія .7 клас. Молекули. Атоми. Хімічні елементи, їхні назви і символи. Поширеність хімічних елементів у природі.

 Які слова ховає хмара слів? Які слова означають менші та більші поняття? 


Розмістимо ці слова від більшого до меншого:

Тіло  - Речовина - Молекула - Атом (хімічний елемент)

Атоми різних видів відрізняються за масою, розміром, будовою та зарядом атомних ядер. томи певного виду називають хімічним елементом.

Хімічний елемент — це вид атомів із певним зарядом ядра.

Усього на Землі та в космічному просторі виявлено 89 різних видів атомів, ще 29 видів добуто вченими штучно.

  1. Назви та символи хімічних елементів

Усі хімічні елементи мають назви й умовні позначення — хімічні символи. Це своєрідна «хімічна абетка». У 1814р. шведський хімік Я. Берцеліус запропонував літерну систему знаків. За основу назв елементів узяті їхні латинські назви.  Кожний символ хімічного елемента — це перша або перші 2 літери його латинської назви (Оксиген – Oxygenium – О; Гідроген – Hydrogenium – H). Назви хімічних елементів записують з великої літери.

Хімічні елементи вивчити на пам"ять ( із таблиці)



                                     

З ким або з чим пов’язане походження назв хімічних елементів?

(Відповіді: хімічні елементи названі  на честь країн і частин світу; за назвою сполук, утворених елементами; за назвою небесних тіл Сонячної системи; за назвою мінералів, у яких відкриті елементи; за ім’ям відомих учених; за кольором простих речовин, утворених елементами; за іменами богів і героїв легенд; за властивостями простих речовин, утворених елементами).

Домашне завдання
Завдання: Випишіть  3 приклади хімічних елементів, що названі на честь богів і героїв легенд, 3 приклади хімічних елементів, що названі на честь небесних тіл Сонячної системи, 3 приклади хімічних елементів, що названі на честь географічних об’єктів.



Комментариев нет:

Отправить комментарий